Şerhli Tapu Satılır Mı?

Şerhli Tapu Satılır Mı?

Şerh kelimesinin kelime kökeni açmak açılmak gibi anlamları vardır. Bu şerhli tapuda en çok sorulardan olan şerhli tapu satılır mı sorusuna cevap olarak şu cevaplar denilebilir ki; şerhli tapuda konulan şerh çeşidine göre satış işlemi olur ya da olmaz. Şerhli tapuda eğer borç ya da ipotek gibi durumlar mevcut ise burada borç ödendiğinde ya da borç herhangi bir kişiye devredildiği sürece kapanan borç sonrası şerhli tapu satışı yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Eğer bu durumda değil de farklı bir durumda ise şerhli tapu da aile şerhi damgası varsa bu tapu hiçbir şekilde devir işlemi yapılamaz ya da satış işlemi yapılamaz. Şerhli tapuda bu satış ve satış kurallarına uyarak hareket etmek zorunlu ve gerekli bir durumdur. Bir ailedeki kişiler sağ durumunda iken taşınamaz mallarını bir başkasına devredilme hakkına sahip olup ama ölene kadar kullanım hakkı devreden kişi de kalırsa bu taşınmaz malın satışı kesinlikle yapılmaz. Bu tarz konularda çıkan anlaşmazlık ya da belirsizlik gibi durumlarda kişi uygun idari ve mahkeme gibi alanlara başvuru işlemlerini yaparak bu durumda bilgi alarak işlemlerini kolay bir şekilde halleder. 

Şerh Nedir?

Şerh kelimesinin kökü açılmak anlamında olduğu için şerh koymak kelimesi de bu yoldan yola çıkarak herhangi bir durumda açıklanma yapması anlamı güdülmek için verilen bir isimdir. Şerh kelimesini özellikle son zamanlarda gayrimenkul satıcı ve alıcı kişiler tarafından oldukça fazla duyulur. Özellikle tapu ile ilgili bir işlemler söz konusu olduğu zaman en çok duyacağımız şerh kelimesi yasal olarak işlem ve düzenlemeye verilen isimlerdir. Şerh kelimesi aslında çok iç açıcı bir kelime ve yasa değildir.

Şerh işlemi ile alıcı kişinin haklarına ve yasalarına el koyma ve kısıtlama işlemi olarak karşımıza çıkar. Bu şerh işlemi aslında kişiye uyarı anlamı katarak onu bazı konularda uyarmak ve yanlışın düzeltmesi için yapılan bir işlemdir. Bu şerh işlemi aslında oldukça avantajlı bir işlemdir. Evi satan bir kişinin her ne kadar tapuyu da verse karşı taraftan borcunu vermemiş olduğu durumlarda satıcı borcunu alıp evini teslim edene kadar alıcı kişiye birçok kısıtlama getirebilir. Borcunu aldıktan sonra da bu şerhler kalkarak alıcı tüm kısıtlama işlemleri altından sıyrılır. Bu sayede de alıcı ve satıcı arasında herhangi olumsuz bir durum çıkmaz. 

Şerh Süresi ve Avantajları Nelerdir?

Şerh işlemi satıcı kişi tarafından alıcı kişiye konan bir takım kısıtlamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Şerh süresi beş sene devam edip beş sene sonra tüm şerh kısıtlamaları ortadan kalkar. Şerh işleminin süresi de hem alıcı hem de satıcı kişi tarafından avantajlı bir durumdur. Hem satıcı hem de alıcı bu süreçte hiçbir zorluk çekmeden işlemlerini halledebilir. En büyük avantajlarından biri olan durum ise satıcı ve alıcı tarafından her ne kadar tüm işlemler halledilip paranın bir kısmı ödenmiş olsa da satıcı taşınamaz malının ücretini tam almadığı için alıcı adına eve gelen kısıtlamalar ortaya çıkacak olumsuz durumları ortadan kaldırır. Satıcı ve alıcı tarafından karşılanacak olumsuz durumlar ortadan kalkar ve satıcı kişi içi rahat bir şekilde hayatına devam eder. Daha birçok alanda konulan bu şerh işlemi ile sağlanan avantajlar oldukça fazla olup beş yıl sonra şerh işlemi son bulmaktadır. Beş yıl sonra son bulan şerh işlemi için tekrar bir anlaşma yapma imkanınız vardır. Redwoork firmasından soracağınız sorulara yanıt alabilirsiniz.