Parsel Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

Parsel Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

Arsa satın almak isteyen kişilerin belirli konularda araştırma yapması ve bilgi sahibi olması gerekir. Bu kapsamda en önemli konulardan bir tanesi de parsel sorgulama işlemdir. Herhangi bir arazi ya da arsa almak istediğinizde öncesinde parsel sorgulaması yapmayı ihmal etmemeniz önemlidir. Parsel araştırması, bir taşınmazın veya parsellerin yasal statüsünün ve sınırlarının araştırılmasıdır. 

Ayrıca başlık arama, mülk araştırması veya tapu incelemesi olarak da bilinir. Bu tür bir sorgulama, herhangi bir mülkiyet anlaşmazlığının çözülmesine, kişinin mülkiyet haklarının kapsamını ve yerini netleştirmeye ve mülk üzerindeki ödenmemiş hacizleri veya diğer takyidatları belirlemeye yardımcı olabilir. Bu tür bir araştırmayı etkili bir şekilde yürütmek, uygun araştırma becerilerinin yanı sıra, anketleri ve arazi tapularını yöneten yerel yasalar ve yönetmelikler hakkında bilgi gerektirir. 

Parsel Sorgulama İşlemi Ne Anlama Gelir?

Arsa veya arazi almak isteyen kişilerin birçoğu parsel sorgulaması hakkında tam bir bilgi sahibi değildir. Günümüz dünyasında toprak, birinin sahip olabileceği en değerli varlıklardan biridir. Sadece ekonomimizin önemli bir parçası olmakla kalmaz, aynı zamanda günlük hayatımızda da önemli bir rol oynar. Parselin ne olduğunu bilmek bu noktada önemlidir. İmar yasaları kapsamında ayrılarak sınırlandırılan arazi parçaları, parsel olarak adlandırılır. 

Peki, parsel kime aittir. Parseller hem kişilere hem de kurum ve kuruluşlara ait olabilecek arazi parçalarıdır. Parsel sorgulaması ise, bilgi edinilmek istenen parsel ile ilgili bilgilere ulaşmanızı sağlayan işlemdir. Bu işlem için Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından hizmet verilir. Sorgulama kapsamında bir parselin alan konumu, pafta bilgileri veya tapu bilgileri gibi bilgilerine erişim sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda harita üzerinde parseli görmek de mümkün hale geliyor.

Parsel Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Parsel sorgulaması gerçekleştirmek isteyen kişilerin kullanabileceği farklı yöntemler bulunuyor. Öncelikle internet bağlantısı olan telefon, tablet ya da bilgisayar gibi bir cihaz gereklidir. Ardından bu cihazlar ile farklı platformlara girebilir ve parsel sorgulama işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Parsel sorgulama yöntemleri; e devlet üzerinden parsel sorgulama ve TAKBİS üzerinden parsel sorgulama olmak üzere ikiye ayrılır. İşte hem e devlet hem de TAKBİS üzerinden parsel sorgulaması gerçekleştirmek için yapılması gerekenler.

E Devlet’i Kullanarak Parsel Sorgulaması Yapmak

E Devlet, vatandaşlara pek çok konuda işlem ve sorgulama yapma imkânı sunuyor. Bu sayede de vatandaşlar, birçok konuda internet üzerinden hızlı bir şekilde yardım alabiliyor. Parsel bilgileri konusunda da e Devlet’i kullanabilir ve hızlı bir şekilde istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu işlem için ilk olarak e Devlet şifrenizi almış olmanız gerekir. 

E -devlet şifresi olmayan kişiler ise PTT şubelerinden birine giderek kolay bir şekilde şifre alabilir. Şifre ile e Devlet’e giriş yapılmasının ardından ise “Tapu Bilgileri Sorgulama” isimli sayfaya girilmesi gerekir. Bunun için e Devlet üzerinde arama alanı kullanılabilir. Sayfaya gelince istenen bilgilerin girilmesi halinde sorgulama kolay bir şekilde yapılır. Aynı zamanda harita üzerinde arsanın bilgilerine ulaşmak da mümkündür.

TAKBİS Kullanarak Parsel Sorgulama Yapmak

TAKBİS, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu sistem üzerinden pek çok işlem yapmak mümkündür ve bunlardan birisi de parsel sorgulama oluyor. Sistemi kullanarak çok basit ve hızlı bir şekilde sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. TKGM Parsel Sorgulama isimli sayfa üzerinden sorgulama yapılabilir. İlk olarak sayfada çıkan şartlar kabul edilmelidir. Ardından sayfa açılır ve lokasyon bilgilerini girmeniz halinde sorgulama yapmanız mümkündür. Aynı zamanda isteyen kişiler taşınmaz no girerek de sorgulama gerçekleştirebilir.