Devre Mülk Nedir? Nasıl Kullanılır?

Devre Mülk Nedir? Nasıl Kullanılır?

Merak edilen devre mülk nedir nasıl kullanılır geniş kapsamlıdır. Devre mülk çoğu zaman gayrimenkul terimiyle karıştırılıyor. Devre mülk daha çok termal salon ve turizm alanında yer almakla birlikte sahiplerine ortaklaşa mülk sunan bir terimdir. Özet olarak 12 ay boyunca farklı statüler üzerinden kiralanabilen ya da yılın sadece belirli dönemleri açısından satın alınabilen mülklerdir.

Devre Mülk Kullanımı

81 ilimizden devre mülk nedir nasıl kullanılır sorusu yoğun olarak soruluyor. Devre mülk kiralanması ya da yılın bazı dönemlerinde kiralanması söz konusudur. Devre mülkler genellikle yılda en düşük 15 gün süreli olarak kiralanabiliyor. Bu sürecin belirtilen sözleşme belgesi dahilinde sona ermesi ile birlikte kiracılar söz konusu devre mülkü boşaltmak zorunda kalabiliyor. Bu durumun haricinde söz konusu devre mülk aynı kiracı tarafından da direk satın alınabilir ya da farklı bir kiracıya da devir edilebilir.

Devre Mülk Alımı

Ülkemizde devre mülk nedir nasıl kullanılır haricinde bu özel gayrimenkuller kolay bir şekilde satın alınabilir. Diğer gayrimenkul türlerinde söz konusu olduğu gibi, herhangi bir bölgede yer alan herhangi bir devre mülkün de satın alımında bireyler doğrudan ilgili tapu dairesi üzerinden gerekli tapu devir işlemlerini gerçekleştirebilir. Bunun haricinde alıcı ile satıcı arasında gerekli satış sözleşmesi de imzalanması gerekiyor. İmzalanan devre mülk sözleşmesi doğrudan ilgili bölgede yer alan tapu kütüğüne entegre edilir. Böylece devre mülk tapusu elde edilir.

Devre Mülk Satın Alırken Dikkat Edilecekler

Devre mülk satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok hususlar söz konusudur. İlk olarak verimli bir bölge üzerinden devre mülk satın alınmalıdır. Bu yönde mutlaka profesyonel gayrimenkul danışmanlık hizmetlerinden faydalanılmalıdır. Devre mülk satın alımı öncesinde ilgili gayrimenkul hakkında detaylı olarak araştırma yapılmalıdır. Devre mülkün tapu kütüğünde kayıtlı olup olmadığına ve resmi tapu belgesine sahip olup olmadığına bakılmalıdır.

Devre Mülk Tapusu Hakkında

Devre mülk satın alan firmalardan devre mülk satın almak istediğinizde firmalar tarafından söz konusu devre mülkler otomatik olarak resmi devre mülk tapusuna sahip olunur. Fakat bu doğrultuda doğru firmaların bulunması gerekir. Amatör türünden firmalar işlemlerinizin gecikmesine neden olabiliyor. Devre mülk tapusu da gayrimenkul tapusu gibi süre kısıtlaması yoktur. Yani satın aldığınız tapulu bir devre mülkü ömür boyu güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Ancak devre mülkün sahibi devre mülkünü sadece tercih ettiği tarihler boyunca kullanma hakkına sahiptir. Alıcı söz konusu devre mülkün satın aldıktan sonra gayrimenkulün tapusunu doğrudan Tapu Sicil Müdürlüğü üzerinden tescil ettirerek belgeyi alabiliyor.

Devre Mülk Satmak İçin Yapılması Gerekenler

Devre mülk sahibiyseniz ve devre mülkünüzü pratik bir şekilde satmak istediğinizde yapmanız gerekenler oldukça basittir. Devre mülk hakkı aynı zamanda bir mülkiyet hakkıdır. Bu sebeple amatör bir sözleşme belgesi üzerinden devir edilmesi söz konusu değildir. Sürecin resmiyet elde etmesi açısından tapu dairesinde işlemlerin mutlaka resmi anlamda uygulanması şarttır. Bu durum haricinde ilgili noter dairesi üzerinden de satış vaadi sözleşmesi gerçekleştirilebilir. Fakat bunun öncesinde devrin gerçekleştirilmesi açısından ilgili tapu dairesinde işlemlerin tamamlanması şarttır. Söz konusu kriterlerin yerine getirilmemesi durumunda söz konusu satış sözleşmesi de yok kabul edilebilecektir. Bu durumda alıcı ödemiş olduğu paranın yeniden tarafına geri iade edilmesini isteyebilir. Satıcı ise bu durumda söz konusu devre mülkün satış işlemlerini kendi rızası dahilinde durdurabilir. Bu doğrultuda devir işleminden vazgeçebilir.

Devre Mülk Yatırımı Yapılabilir Mi?

Devre mülk yatırımları geçmişten günümüze dek yoğun olarak gerçekleştiriliyor. Devre mülkler özellikle de geniş aileler açısından ideal bir tatil merkezidir. Bu nedenle turizm alanlarının vazgeçilmez gayrimenkul türleridir. İşlek bir alanda satın alınan bir devre mülk fiyatını sadece 3 yıl içerisinde amorti edebiliyor. Bu süreç sonrasında ise yatırımcılarına ciddi anlamda kazanç sunar.