Arazi ve Arsa Farkı Nedir?

Arazi ve Arsa Farkı Nedir?

Yatırımcılar tarafından sorulan arazi ve arsa farkı nedir geniş içerikli bir konudur. Arazi ve arsa terimi çoğu zaman yatırımcılar tarafından karıştırılıyor. Bu durum girişimcilerde zihin karmaşıklığı oluşmasına neden oluyor. Arsa, doğrudan ilgili bölgede yer alan belediye kurumu tarafından üzerinde yapılaşmaya izin verilen alandır. Bu nedenle arsa daha çok hazine malı kapsamında yer alan alanlardır. Arazi ise, üzerinde yasal kapsamda herhangi bir imar uygulaması yer almayan ve bu doğrultuda özel mülkiyet alanında yer alan alandır. Bu nedenle arsa daha çok devlet kontrolünde olan alanlarken, arazi daha çok sahibinin şahıs veya şahıslar olduğu alanlardır. Bu nedenle arazi ile arsa birbirinden farklı alanlardır.

Arazi Nedir?

Ülkemizde arazi ve arsa farkı nedir henüz kesin olarak bilinmiyor. Bu durumda yatırımcılar hangi alanda yatırımlar yapabileceğini kesin olarak bilmiyor. Arazi, üzerinde yerleşim alanları olmayan yatay ya da düşey sınırlar barındıran boş kara parçası olarak isimlendirilir. Özet olarak araziler doğrudan insan eli üzerinden hazırlanan alanlardır. Bu alanlar şehir merkezlerinden uzaktır. Bu nedenle daha çok sosyal alanlarda yer almaz. Arazilerin sınırlarının belirlenmesinde ise bazı kriterler ele alınır. Bunlar arasında ilgili alanda yer alan dağlar, kayalık alanlar, dereler, yollar, duvar ve ağaçlık alanlar söz konusudur.

Arsa Nedir?

Yurtdışından arazi ve arsa farkı nedir konusunda kapsamlı olarak araştırmalar yapılıyor. Arsa ise, belediye tarafından yasal kapsamda imara sunulan yani parsel işlemleri başarılı bir şekilde tamamlanmış olan alanlardır. Bu aşamadan itibaren üzerinde gayrimenkul inşa edilebilen alandır. Yani üzerinde gayrimenkul ve devre mülk oluşturulmasına izin verilen alanlar olarak da tanımlanabilir. Arsalar, imarlı,imarsız ve hazine malı olarak toplamda 3 farklı statü üzerinden değerlendirilir.

Hangisine Yatırım Yapılmalıdır?

Arsa veya araziye yatırım konusunda detaylı olarak araştırma yapmalısınız. Özellikle son yıllarda yatırımcıların ilgi odası bu yönde olmuştur. Arsa ve arazi arasındaki farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Arsa yatırımları daha karlıdır. Çünkü doğrudan resmi statüde yer aldığından değeri her yıl katlanarak devam edebiliyor. Arazi ise arsalara oranla kazancı daha düşüktür. Bu durumun birçok nedenleri söz konusudur. Arazinin yerleşik alandan daha uzak mesafede yer alması en temel nedendir. Bu nedenle toprağa yatırım yapmak istediğinizde özellikle de arsa satın almanız tavsiye edilir. Bugün değer alması öngörülen herhangi bir bölgeden minimum ölçekten bir arsa satın aldığınızda dahi 5 ila 10 yıl içerisinde arsanızın sizlere servet kazandırabiliyor.

Arazi Üzerinde Gayrimenkul Yapılabilir Mi?

Elbette, söz konusu arazinin tapu belgeli olması ve bu belgenin doğrudan arazi sahibine ait olması durumunda arazi sahibi tarafından doğrudan ilgili arazide gayrimenkul yaptırılmasında yasal kapsamda engel durumu yoktur. Fakat bu yönde dikkat edilmesi gerekenler söz konusudur. Öncelikle arazi alanının gayrimenkul inşası için uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Arsa Üzerinde Gayrimenkul İnşası İçin Yapılması Gerekenler

Arsa üzerinde gayrimenkul inşası için yapılması gereken birçok ayrıntılar söz konusudur. Arsa üzerinde gayrimenkul yapabilmeniz için ilk olarak arsanızın ilgili belediye tarafından imara sunulmuş olması gerekir. Bunun haricinde arsanızın resmi tapu belgesine de sahip olması gerekiyor. Bu kriterleri taşımanız durumunda arsanızın üzerinde elbette gayrimenkul yapabilirsiniz. Ayrıca bu konuda merak ettiğiniz ayrıntıları da belediyenizden sorabilirsiniz.

Arazi Toplulaştırma

Arazi toplulaştırma en çok merak edilen ayrıntılar listesinde yer alır. Arazi toplulaştırma özellikle de tarımsal faaliyetlerin devam ettirilmeyecek düzeyde söz konusu olması durumunda arazilerin doğrudan yasal merciler tarafından toplulaştırılmasıdır. Bu ayrıntıda dikkat edilmesi gereken en temel husus ise, doğrudan modern tarımın uygulanabilmesine teşvik edilmesidir. Bu nedenle de arazi toplulaştırması arazi sahiplerinin gerekli şartları taşıması durumunda uygulanabiliyor. Arsa ve arazi hakkında merak ettiğiniz diğer ayrıntıları ilgili resmi birimler üzerinden kapsamlı ve şeffaf bir şekilde öğrenebilirsiniz.